tiistai 27. marraskuuta 2012

Tää mun pakoni loppuun juostu on

Oon ollut täällä Utahissa nyt reilu 3 kuukautta jo ja on tullut huomattua monia eroavaisuuksia verrattuna Suomeen! Osa asioista tuntuu jo arkipäivältä ja normaalilta niin en välttämättä muista kaikkea.

 • Lukot ovissa on erilaisia! Niistä on kauheen hankala välillä huomata, että onko ne lukossa vaiko ei.
 • Mormoni kirkkoja joka puolella ja niissä käydään joka sunnuntai.
 • South Jordan on täynnä mormoneita elikkäs melkeen kukaan ei juo alkoholia, kahvia eikä yleensä teetäkään, eikä kukaan polta tupakkaa. Nää haluaa aina tietää suomalaisesta juomakulttuurista haha.
 • Mormonit ei myöskään deittaile ennen kuin ne täyttää 16 vuotta.
 • Amerikkalaiset pojat on herrasmiehiä! Ovien avaaminen tulee niille luonnostaan ja pojat jopa huomaa, jos oot värjännyt hiukset tai näytät muuten vaan kivalta. Suomalaisilla on paljon opittavaa! :D
 • Autolla mennään joka paikkaan ja monissa paikoissa on autokaista. Autot on myös hurjan isoja!
 • Nää saa tosiaan autokortin 16 vuotiaana. Koulun parkkipaikalle joutuu odottamaan aina aamuisin ja sieltä pois lähteminen on täysi kaaos. 
 • Lakanat.. En ymmärrä miten lakanoitten vaihto voi erota eri maissa. Useimmissa perheissä ei kai ole edes pussilakanoita, mutta meidän perheessä onneksi on. Päällimmäinen peitto on siis pussilakanan sisässä ja sen alla on vielä yksi lakana, jonka alla kuuluu nukkua ja sen alla on aluslakana. So confusing. 
 • Ruoka! Ruoka on niiin hyvää täällä. Ulkona käydään syömässä yleensä muutaman kerran viikossa.
 • Amerikassa tosiaan kaikki on isoa. Jos haluat juomasi olevan kokoa small, niin se on sama kuin Suomessa medium tai jopa large. Mä kuitenkin yritän olla kunnon amerikkalainen, joten otan sen suurimman juoman mitä löytyy ja se riittääkin koko päiväksi :-D Täällä myös on kaikissa ravintoloissa refill, joten voit täyttää juomasi niin monta kertaa kuin haluat! 
 • Me kun syödään sipsejä Suomessa vaikka viikonloppuna leffaa katsoessa, niin täällä sipsejä syödään snacksinä tai lounaaksi. Leffaa katsoessa taas syödään aina popcorneja! Mun hostäippä rakastaa poppareita ja sillä on kai 3 eri konetta millä se voi niitä tehdä :-D Ala-kerrasta löytyy semmonen iso niinkuin elokuvateattereissa.
 • Kouluruoka maksaa 2 dollaria. Meidän koulussa on 5 eri 'linjaa' mistä voi ruokansa ostaa. Siellä tosiaan löytyy sekin mistä saa jonkunmoisia hamppareita ja pitsaa ja muuta rasvaista. 
 • Perhe ja suku on tosi tärkeitä. Sunnuntaisin me kokoonnutaan yhdessä syömään ja joskus pelaamaan. Esim. muutaman kerran ollaan vietetty Super Soup Sunday! Arvostan nyt Suomiperhettä huomattavasti enemmän.
 • Koulussa on A ja B day. Molempina päivinä 4 eri ainetta. Vuodessa on kaksi semesteriä ja ne molemmat on jaettu kahteen osaan. Eli vuodessa on 4 ns. jaksoa. Aineet vaihtuu tammikuussa kun semester vaihtuu. 
 • Amerikkalaiset rakastaa Peanut Butteria ja oijoi mikä huuto alkaakaan, kun sanot ettet tykkää siitä. 
 • Joka ikinen aamu noustaan seisomaan ja lausumaan lippuvala yhteen ääneen käsi sydämmellä, katse lippua kohti. (Mä en tosin pidä kättä sydämmellä tai lausu sitä) Mun mielestä se on upeeta että nää tekee niin. Jokaisessa luokassa löytyy lippu ja muutenkin kaikkialla muuallakin näkyy Amerikan lippuja. 
 • Oppilaat rakastaa kouluaan ja osallistuu toimintaan. School spirit täällä on ihan älytöntä ja semmosta Suomikin kaipaisi :-D 
 • High School oppilaat ovat opettajille vielä lapsia. Asioita lausutaan yhteen ääneen, että varmasti kaikki muistaa, ihan kuin meillä aina ala-asteella.
 • Opettajat on tosi mukavia. Mä tykkään kaikista mun opettajista täällä ja Suomessa mulla on tasan 1 opettaja, josta oikeesti pidän. Sekin kyllä vaikuttaa, että olen vaihtari, mutta opettajat kyselee kuulumisia ja auttaa enemmän kuin mielellään, jos en ymmärrä. Opettajat on aina Mr. ja Mrs. 
 • Ihmiset ovat ystävällisiä ja aina hymyilemässä. Ventovieraat saattaa kehua vaatteita tai kertoa kuinka kaunis olet! Ja se tekee päivän aina paremmaksi. Kaupan kassalla myyjä kysyy 'How are you today, honey?'. Täällä on helppo olla onnellinen. 
 • Aksentti on coolein juttu ikinä. Kun ihmiset kuulee mun aksentin ne on ihan että 'woow that's so sick' 'Where are you from?' 'That sounds awesome' 'Do we have an accent? Oh we don't? Oh maan, I wish we would'
 • Ei kaikki amerikkalaiset ole lihavia. Mutta joskus näkee niin isoja ihmisiä, mitä me nähdään vain telkkarissa. 
 • Täällä on kaikki tosi halpaa! 
 • Suomalaisille on tosi hankala sanoa ne kolme sanaa ja täällä sanotaan koko aika I love you. 

Bingham High School's SBO's Sub 4 Santa opening video: 

Meillä on jouluun saakka Sub 4 Santa koulussa, joten meillä on kaikkea ohjelmaa melkein joka päivä koulun aikana tai sen jälkeen. Esim. tänään koulussa lounastauolla ihmiset sai mennä kertomaan class officers:eille tytön ja pojan nimen ja maksaa 2 dollaria. Rahat menee tiettyihin hyväntekeväisyyskohteisiin. Sitten yksi näistä class officers:eista kuulutti kyseisen pojan ja tytön nimen ja niiden piti mennä ruokalan pienelle estradille melkeen koko koulun eteen joko pussaamaan tai sit piti maksaa dollari ostaakseen itsensä out of that :D Mun rakkaat ystäväni Anni ja Joelle meni sitte of course sanomaan mun ja McCaden nimet sinne ja me sitten pussattiin almost koko koulun edessä :D 

8 kommenttia:

 1. hahah vaha janna toi pussaus juttu haha :D mut mul on noi iha samat eroavaisuudet! ja kiva video XD

  VastaaPoista
 2. mustaki tosi jännä toi pussaamisjuttu! :-D Mut samal tuli semmone aaaaw reaktio:-D
  Harrastatko siel mitää niit koulun juttui muute? Niiku on nää cheerleaderit sun muut ja kaikki kerhot:-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha no oli vähä jännä kyl:Dd Oon yearbookissa nii sen takia käyn koulun ulkopuolellakin kuvailmessa tapahtumia yms. :) Mut en mihinkää klubiin tai urheilujuttuihin liittyny :D Ja suurimpaa osaa urheilulajeist oli ollu try out:sit jo keväällä. Ainut mihin ois voinu kai päästä oli cross country mut pitkän matkan juoksu ei oo oikee mun juttu :D

   Poista
 3. Ooo, kiva postaus tää :) Ja kyllä varmasti suomalaisilla on parannettavaa kaikessa mitä sanoit... Sun pitää kyllä nauttia nyt siellä olosta :) ihan mahtavan kuulosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) No todellakin on! Nii pitää yrittää ottaa ilo irti, kiitoksia kovin:))

   Poista
 4. Asutko sä mormoni perheessä? Sulla on muuten toooosi kiva blogi! Pidä hauska vuosi!

  VastaaPoista